teknohaber

Kamu İhale Kurumu (KİK), 

Kamu İhale Kurumu (KİK), 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ve 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu ile öngörülen görevleri yerine getirmek üzere kurulan bir devlet kurumudur. Kanun kapsamına giren kamu idarelerinin kullanımında bulunan her türlü kaynaktan karşılanan mal veya hizmet alımları ile yapım işleri ihalelerinin işleyişini düzenlemek ve denetimini sağlamak için kurulmuştur

KİK görevlerinden bazıları şu şekildedir.

  • İhalenin başlangıcından sözleşmenin imzalanmasına kadar olan süre içerisinde idarece yapılan işlemlerde bu Kanun ve ilgili mevzuat hükümlerine ilişkin şikâyetleri inceleyerek sonuçlandırmak.
  • Bu Kanuna ve Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununa ilişkin bütün mevzuatı, standart ihale dokümanlarını ve tip sözleşmeleri hazırlamak, geliştirmek ve uygulamayı yönlendirmek.
  • İhale mevzuatı ile ilgili eğitim vermek, ulusal ve uluslararası koordinasyonu sağlamak.
  • Yapılan ihaleler ve sözleşmelerle ilgili Kurum tarafından belirlenen şekilde bilgi toplamak, adet, tutar ve diğer konular itibarıyla istatistikler oluşturmak ve yayımlamak.
  • Haklarında ihalelere katılmaktan yasaklama kararı verilenlerin sicillerini tutmak.
  • Araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunmak.
  • İhale ilânları ile ilgili esas ve usulleri düzenlemek, basılı veya elektronik ortamda Kamu İhale Bültenini yayımlamak.

Bir kurum ihaleye çıkacağı zaman hazırlamış oldukları evrakları EKAP sistemine ekleyip KİK ilgili birimine iletirler.

Kamu İhale Kurumu (KİK), idari ve mali özerkliğe sahip, kamu tüzel kişiliğini haiz, denetleyici ve düzenleyici statüde bir devlet kurumudur. KİK, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ve 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu ile öngörülen görevleri yerine getirir. KİK, kamu kurum ve kuruluşlarının ihale ilanları, dokümanları, teklifleri ve sonuçlarını elektronik ortamda yayınladığı ve yönettiği Elektronik Kamu Alımları Platformu (EKAP) aracılığıyla kamu alımlarının elektronik ortamda yapılmasını sağlar.

EKAP

EKAP elektronik kamu alımları platformu demektir. EKAP kısaca bir ihale takip sistemidir. Hızlı ve güvenilir bir şekilde bu sistem üzerinde yer alan ihaleler an be an takip edilebilmektedir. Bütün tarafların ihale ile ilgili işlemler buradan yönetilir. Kamuya açık olduğu için EKAP sitesi üzerinden de herhangi bir kişi ihalelerle ilgili bilgilere ulaşabilmektedir.

http://ekapakademi.kik.gov.tr adresinde EKAP sistemi ile ilgili gerekli bilgilendirme ve eğitimler mevcuttur.